Albert Kahns have

Rigmandens drøm:Syv haver i én park

Af Aase Nørrung ©
Fotograf Mogens Laier ©

Efter nogle dage i et hektisk og måske sommerhedt Paris kan tankerne godt begynde at kredse om et frikvarter under svalende trækroner. Et åndehul, hvor man i smukke omgivelser kan genvinde fodfæstet og tanke op til endnu et livtag med byen og dens overvældende muligheder.

Musée d’Albert-Kahn blev for omkring hundrede år siden anlagt som en privat have for bankieren Albert Kahn (1860 -1940) i tilknytning til det hus i tidens palæstil, han lod opføre til sig og sin familie i velhaverforstaden Boulogne.

Men Albert Kahn nøjedes ikke med en have i klassisk fransk stil med sirligt indrammede rosenbede, espalieer og Palmehus, men opdelte i stedet sin park i mindre haver, beplantet ud fra hvert sit tema. Så nu kan den besøgende vandre gennem syv forskellige haver. Eksempelvis en japansk, en engelsk og en vogesisk.

Med det, der især har gjort grundlæggeren kendt, er, at han også var filantrop. Albert Kahn brugte sine mange penge på at sende videnskabsfolk ud til verdens afkroge, hvorfra de vendte tilbage med forskningsresultater i form af blandt andet fotos, som blev opbevaret i det dokumentationscenter, der også har til huse i parken.

Formålet var det ambitiøse at styrke verdensfreden gennem dialog og et øget kendskab til andre folkeslag og deres levevilkår. Ved på denne måde at give de mennesker, der ikke selv kunne rejse ud og opleve fremmede kulturer, en mulighed for at sætte sig ind i forholdene andre steder på kloden, håbede han at øge tolerancen overfor det anderledes.

I 1932 gik Albert Kahn fallit. Men hans ejendom og dokumentationscentret blev reddet og videreført i offentligt regi, så der i dag både er adgang til en dejlig park og til et et nybygget museum, hvor der vises skiftende udstillinger med udgangspunkt i det store og unikke billedarkiv, der går helt tilbage til begyndelsen af 1900-tallet.

Artiklen har været offentliggjort i bladet “La France”  www.lafrance.nu


Parishave3

Få skridt inde i den japanske have forsvinder fornemmelsen af at være i Paris. Fra de bugtede stier er der kig ned over søen omkranset af skræpper, til yndefulde broer og fremmedartede træer og buske. Ingen tvivl om, at vi er i Japan.

Parishave1
Fornemmelsen af at være kommet til en anden verden understreges af de sirlige bede og de japanske huse, hvor der af og til demonstreres teseremoni.

Fakta:
Musée départemental Albert-Kahn har til huse i rue du Port nr. 14 i Boulogne-Billancourt.
Metrolinje nr. 10 til endestationen Boulogne.Pont de Saint-Cloud.
Der er fin afmærkning ved opgangen på Rond-Point Rhin et Danube.
Museet har lukket mandag men er ellers åbent kl. 11-19.
Entreprisen er 4 € for voksne. Børn under tolv år kommer gratis ind. Gratis adgang den første søndag i måneden.