Parc de Sceaux

Colberts sommerresidens
Fransk havekunst fra Solkongens tid

af journalist Aase Nørrung ©

De forstod at udvælge sig de skønneste pletter, de franske herremænd, når chateau’et skulle placeres. En evne Jean-Babtiste Colbert, Solkongens betroede minister og en af Frankrigs mest magtfulde statsmænd nogensinde, også var i besiddelse af, da han i 1670 erhvervede sig godset Domaine de Sceaux syd for Paris.

Da Colbert kom til, lå der allerede et lille slot på bakketoppen med udsigt over et kuperet landskab med landsbyer og store skove, bag hvilke Frankrigs enevældige hersker, Louis XIV, holdt hof i Versailles. Men i Sceaux få kilometer væk fra magtens centrum fandtes den landlige idyl, der gjorde stedet velegnet som sommerresidens for ham og hans familie.

Som altid, når nye ejere kommer til, skete der ændringer. For eksempel fik Le Nôtre, tidens berømteste havearkitekt, til opgave at omdanne slotshaven til en arkitekttonisk perle i symmetrisk fransk parkstil med bassin, alléer og parterrer. Med en lang, bred Øst – Vestakse så solnedgangen kunne nydes fra slottes vinduer, og med kopier af antikke statuer i marmor placeret langs de grusbelagte promenader.

Seaux

Men hermed var det ikke slut for den forvænte og formuende bygherre. Andre af tidens anerkendte arkitekter og kunstnere fik opgaver med nybyggerier og udsmykning. Blandt andet maleren Le Brun, der udsmykkede kuplen på pavillon de l’Aurore.
Ved Colberts død overtog sønnen “sommerhuset”. Han købte mere jord, så perspektivet mod solnedgangen blev forlænget, fik anlagt plæner og gravet en stor kanal, og slottet blev udvidet med et orangeri tegnet af Manzart.

Under den franske revolution blev parken tømt for statuer, mens slottet fik lov til at forfalde for til slut at blive jævnet med jorden. Midt i 1800-tallet besluttede nye ejere at bygge et nyt slot i néo-Louis XIII-stil på samme sted, hvor det oprindelige havde ligget. I 1923 blev Domaine de Sceaux overtaget af departementet, hvorefter slot og park blev åbnet for offentligheden.

I dag er Domaine de Sceaux og den gamle landsby Sceaux blevet en del af de parisiske forstæder, oveni købet en af de mere velsituerede. For det var ikke kun familien Colbert, der satte pris på områdets landskabelige skønhed. Velhavende mennesker flyttede ud fra storbyen, så slottet og parken i dag er omgivet af gamle villakvarterer med store huse, der for manges vedkommende er opført i spændende arkitektur.

Med de gode trafikforbindelser til og fra Paris ligger området stille og sovebyagtigt hen i hverdagen. Men i weekenden sker der noget: Brudeparrene ankommer i en lind strøm for at blive fotograferet med slottet som baggrund, mens der motioneres og jogges rundt om kanalen for at komme i form til søndagsmiddagen. Der luftes hunde og børn, spilles bold, cykles og tumles. Og på de store plæner under de japanske kirsebærtræer slår familierne sig ned med alt, hvad der hører med til en fransk pique-nique. Alt imens i parkens stille sidegange bliver der slappet af, læst eller hviske-tisket afbrudt af kyssen til accompagnement af fontænernes sagte rislen.

seaux2

Men også slottet, pavillonerne og orangeriet er et besøg værd. Slottet er i dag omdannet til lokalt museum med malerier fra området og en samling porcelæn og fajance fra de mange fabrikker, der tidligere fandtes i området.
Slottet ligger i direkte tilknytning til den tidligere landsby Sceaux, der med tiden har udviklet sig til en lille, lidt eksklusiv bymidte med kirkeplads, caféer og restauranter og en bypark med gravmæler for slottets ejere.

Artiklen har været offentliggjort i bladet La France.

slot parc de sceaux

Fakta:

Der er gratis adgang til Domaine de Sceaux.

Om åbningstider til slot og pavilloner se: www.chateau-sceaux.fr
Parken er åben året rundt fra solopgang til solnedgang

Domaine de Sceaux ligger 10 kilometer fra Paris, ca. ½ times togtur fra stationen Chatelet med RER linje B2 (Robinson) til Sceaux eller B4 (Massy-Palaiseau) til Parc de Sceaux. Der er skilte med “Chateaux” fra begge stationer. Fra Sceaux går vejen op gennem et gammelt villakvarter, mens turen fra Parc de Sceaux fører gennem et lidt nyere rigmandskvarter med store villaer i en til tider ret interessant arkitektur.

Billister kører sydpå ad N. 20 eller A86 med afkørsel mod Sceaux. Der går også bus fra stationerne Sceaux, Bourg-la-Reine og Parc de Sceaux op til slottet.