Et orgie i duft og skønhed

Rosenhaven i L’Haÿ-les Roses

af Aase Nørrung ©
Fotograf Mogens Laier ©

Rosenhaven i L’Haÿ-les Roses er et totalt sansebombardement af de mange besøgende, der i sommerhalvåret kommer for at nyde det overdådige rosenflor.
Rosenhave1

Haven, som i dag hedder La Roserai du Val-de-Marne, blev oprindeligt anlagt i slutningen af 1800-tallet som en privat rosenhave  af den rige forretningsmand og rosenelsker Jules Gravereaux, indehaveren af stormagasinet Le Bon Marché på Montparnasse.

I de smukke, landlige omgivelser, tæt på landsbyen L’Haÿ-les Roses, et idyllisk smørhul syd for Paris, havde han bygget sig et landsted, fast besluttet på at bruge sit otium på sin passion for roser. Men den aktive pensionist tænkte dog ikke udelukkende på at nyde synet og duften i den 1,5 ha store have. Formålet var også i samarbejde med botanikere og rosenforædlere at studere de skønne blomster og forfine deres duft, så der kunne udvindes essenser til brug i parfumeindustrien.

I dag er Rosenhaven offentlig ejet og rummer over 15.000 roser fordelt på 3100 forskellige sorter og varianter, nye som gamle.

Udenom ligger resten af den gamle park med plæner og bænke under de store skyggefulde træer. Et lokalt åndehul for mødre med småbørn og skoleungdom, der hygger sig i den lange middagspause, inden terperiet atter kalder.
Landsbyen L’Haÿ-les-Roses er også et lille besøg værd. I fordums tider med udsigt ned over dalen, dens småbyer og skovene i retning mod Versailles. I dag omgivet af stille villakvarterer ned mod byen med det pompøse navn Bourg-la-Reine.

Der hviler en Tornerose-agtig stemning over den gamle bymidte med det hyggelige torv, der stadig er intakt med caféer, restauranter og små butikker, hvor der kan købes ind til frokost i det grønne. Ligesom også landsbykirke, Saint-Léonard, der går helt tilbage til det 13. århundrede er et besøg værd.

Artiklen har været offentliggjort i bladet “La France” www.lafrance.nu


Fakta:
La Roseraie du Val-de-Marne ligger på rue Albert Watel i L’Haÿ-les-Roses 8 km syd for Paris

Den har åbent fra midt i maj til midt i september.

Åbningstider: kl. 10 – 20

Entré: 3 euros – halv pris for børn mellem 5 og 15 år og ældre over 60 år. Medbring legitimation.

Transport: RER B til Bourg la Reine. Herfra bus 172 (direction L’Echat-Parking) til stoppestedet Eglise L’Haÿ-les-Roses
Metro nr. 7 til Ported’Italie.
Herfra bus 184 (direction Pasteur) til stoppestedet Eglise l’Haÿ-les-Roses

Med bil: Ad RN20 fra Porte d’Orléans eller ad motorvejen D126, hvorefter skiltene følges ved afkørslen mod L’Haÿ-les-Roses

Der er café og picnicområde i den nærliggende park.

I juni arrangeres der desuden koncerter, “Parfums de Musique”

I landsbyen kan der købes ind til frikost i det grønne. Vær opmærksom på, at butikkerne holder middagslukket.


Rosenhave3
Rosenhave2